NL/FR 2018, 1u20
Regie: Klara Van Es
Nederlands gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Documentaire
  • Bar open

Mensen met een verstandelijke beperking worden vandaag de dag helaas nog altijd meewarig aangekeken. Maar zij hebben net zoals iedereen gevoelens en humeuren die kunnen botsen. Ze hebben hun eigen gedachten, verlangens en meningen; een eigen leven. In een poëtisch zwart-wit portret laten Nadine, Sofie, Sam, Quan, Mathias en Jessica ons in hun gedachten en emoties kijken.

Ze wonen samen in een zorgcentrum voor mensen met een mentale beperking. Sofie kan niet zoveel doen, maar wanneer ze iets leuk vindt (of niet) laat ze dat duidelijk merken. Mathias heeft een autismespectrumstoornis en hoewel het voor hem niet eenvoudig is om alle sociale interacties te begrijpen, maakt hij mensen gelukkig door hun verjaardag te onthouden. Nadine, die het syndroom van Down heeft, krijgt last van dementie. Sam uit zijn gevoelens met muziek. Quan werd geboren in China en hoopt er ooit terug te keren. En Jessica vindt het moeilijk om werk, paardrijden en een relatie te combineren. Droevig, boos, bang en blij. Terwijl ze hun gevoelens ontrafelen, leren ze ons over de wereld, en vooral: over onszelf. Kijken mag (maar liever niet staren)!

I.s.m. Vormingplus MZW, Konekt vzw, vzw Wit.h & Museum Dr. Guislain.

Na de film gaat filosoof Philippe Lepers in gesprek met regisseur Klara Van Es, Prof. Dr. Geert Vanhove (UGent - vakgroep orthopedagogie), An Beghein (Konekt vzw), Dominique Van Malder (acteur) en een persoon met een beperking. Ze laten je toe achter de schermen van deze bijzondere film.

Deze vertoning is volledig uitverkocht. Wachtlijst via info@budakortrijk.be