SN 1973, 1u25
Regie: Djibril Diop Mambéty
Wolof, Arabisch en Frans gesproken, Engels ondertiteld

Het brutaal energieke Touki Bouki is een van de vaandeldragers van de zogenaamde ‘African New Wave’ uit de jaren ‘70 en zonder enige twijfel een van de belangrijkste films die ooit op het Afrikaanse continent werden gedraaid. De Senegalese regisseur Djibril Diop Mambéty, schonk de Afrikaanse cinema een nieuwe identiteit, door de invloeden van lokale tradities te mengen met de formalistische experimenten van de Franse nouvelle vague en de beeldtaal van de Amerikaanse film.

Het verhaal over een jong rebels koppel is een nauwelijks verholen ode aan Jean-Luc Godard, maar de aandacht voor de lokale elementen zoals de traditie van de ‘griot’ (verhalenverteller) en de sterke verankering in de inheemse stedelijke cultuur, zorgen ervoor dat dit ondanks de vele filmische referenties toch een prent is met een unieke eigen signatuur. Daarnaast is Touki Bouki ook een film die met veel verve het duizelingwekkende cinematografisch talent van zijn maker illustreert. Mambéty verbluft met zijn virtuoze montage, bruisend energieke cameravoering en zijn tableaus in adembenemend coloriet, een element dat in alle glorie hersteld is in deze uitstekende restauratie. Dit meesterwerk rijgt het ene grootse moment aan het andere en bevat minsten één scène – een vrijpartij op een kaal rotsplateau bij de oceaan – die tot het allergrootste behoort dat de zevende kunst ooit voortbracht. (DVB)

Restauratie in 2K op basis van de originele 35mm camera- en geluidsnegatieven geschonken door Maméty’s zoon Teemour, uitgevoerd door World Cinema Foundation in de Cineteca Di Bologna / L’immagine Ritrovata laboratoria in mei 2008.

Reserveren hoeft niet. Je kan de tickets ophalen en betalen aan de filmkassa op de dag zelf.