US 1997, 2u09
Regie: Paul Verhoeven
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Actie, avontuur
  • Met: Casper Van Dien, Denise Richards, Dina Meyer, Jake Busey, Neil Patrick Harris e.a.

Na de gigantische flop Showgirls maakte enfant terrible Paul Verhoeven een comeback met een avontuurlijk verhaal in de ruimte. Alleen bleek de door Hollywood bestelde actieprent een niet zo subtiele parodie op fascisme en een kijk op de huidige maatschappij in transitie. En 20 jaar later lijkt het intergalactische epos bijna een voorspelling van het Trump-regime. Macho militarisme vechtend tegen de dodelijkste vijand ooit, een intelligent ras buitenaardse wezens. De vraag is alleen, wie is er nu eigenlijk de werkelijke slechterik.

Johny Rico is een zelfverzekerde militair en sluit zich aan bij een elite-eenheid infanteristen. Zijn vriendin is top-gevechtspilote. Samen gaan ze de ruimte in om een intergalactische oorlog te stoppen. Missie: red de mensheid van de ondergang.

Starship Troopers groeide uit tot een cult actiehit, die de fascistische trekjes van de Amerikaanse maatschappij een spiegel voorhield en bovendien is de film bijzonder vermakelijk. Zoals een goeie grand cru komt de film na een aantal decennia pas echt tot zijn recht.