Varinia Canto Vila (CL/BE)

Varinia Canto Vila (°76, Santiago de Chile) volgde dans aan de Universidad de Chile en later bij P.A.R.T.S. Sindsdien woont ze in Brussel.  In 2014 studeerde ze af aan de London Goldsmiths University, waar ze een Master in Kunste en Politiek volgde, en in 2017 werkte ze het postgraduaat af aan a.pass (Advanced Performance And Scenography Studies). Na haar studies werkte ze o.a. met Meg Stuart, Lilia Mestre, Charlotte Vanden Eynde, Yukiko Shinozaki, Bojana Cvejic, Claire Croizé, Mette Edvardsen e.v.a. Ze werkte voor het eerst in Kortrijk in 2004; ze creëerde er haar eerste solo The Making of met steun van Dans in Kortrijk. Haar vorige voorstelling by getting one’s hands dirty was te zien tijdens Buda Vista#11 (Oktober 2017). 

Varinia Canto Vila (CL/BE): Attention.App

In september ‘14 startte ze bij kunstencentrum BUDA haar onderzoek Attention.App. Daar werkt ze nu aan verder, versterkt door de Franse danser-choreograaf Jonas Chéreau (°84). Hij studeerde hedendaagse dans aan het CNDC Angers (FR) en nam deel aan DanceWeb (Impulstanz Wenen) o.l.v. Philip Gehmacher en Christine de Smedt. Sindsdien werkte hij o.a. voor Boris Charmatz, Laure Bonicel, Lilia Mestre en Sara Manente. Sinds 2011 zet hij, samen met Madeleine Fournier, ook eigen creaties op. April ’15 werkten zij bij BUDA aan Sous-titre, dat tijdens NEXT festival in première ging in Espace Pasolini (Valenciennes) en daarna ook te zien in o.a. Parijs, Vanves en Nantes.

Attention.App is een poging om collage te gebruiken als manier om composities te maken. In eerste instantie proberen ze met Attention.App een ‘landschap van acties’ te ontwikkelen. Een collage als verbeelding van het globale. Een collage waarbinnen verhalen en ideologieën telkens op een andere manier verschijnen. Een ode aan onze warboel en onze mislukkingen om zinvol te zijn.

Tijdens hun residentie bij BUDA zoeken Varinia & Jonas manieren om de collage ‘fysiek’ te maken en te laten resoneren in de theaterruimte.

In residentie:
On tour:

Eerdere residenties

Varinia Canto Vila (CL/BE): by getting one’s hands dirty 01.09.2014 - 13.09.2014 Budatoren
Varinia Canto Vila (CL/BE): by getting one’s hands dirty 18.09.2017 - 05.10.2017 Budatoren
Varinia Canto Vila: Ways to Exit - Maneras de Salir 03.12.2018 - 21.12.2018 Budatoren