Niloufar Basiri en Yaïr Barelli

Niloufar Basiri werd geboren in 1985 en groeide op in Esfahan, een stad in Centraal-Iran. Nadat ze als architect had gewerkt, studeerde ze schilderkunst bij een meester van Perzische miniatuurschilderkunst. Niloufar besloot toen haar studies in Frankrijk voort te zetten en werd in haar tweede jaar toegelaten tot de Beaux-Arts de Clermont Ferrand, waar ze recent haar mastersdiploma heeft behaald.
Als kunstenares is ze geïnteresseerd in culturele en linguïstische identiteiten en haar huidige werk gaat steeds meer over het potentieel en de mogelijkheden van talen.

Yaïr Barelli werd geboren in Jeruzalem in 1981. Momenteel woont en werkt hij in Parijs. Hij studeerde af aan de CDC in Toulouse en aan het Essais programma van de CNDC in Angers, onder de artistieke leiding van Emmanuelle Huynh. Yaïr is bezig met het ontwikkelen van een multidisciplinaire choreografiische praktijk die de materialiteit van het theater onderzoekt. Hij creëert zijn performances in interactie met het publiek, en stelt zo telkens een nieuwe ervaring voor. Zijn werk werd getoond in theaters, kunstgalerijen en kunstencentra zoals Actoral (Marseille), Musée de la danse (Rennes), Next (Valenciennes), MC2 (Grenoble), Artdanthé (Vanves), La Galerie (Noisy-le-sec), FIAC (Paris), Power Station of Art (Shanghai), Bétonsalon en Villa Vassilieff (Paris).

Foto (c): DR

Niloufar Basiri en Yaïr Barelli - ZAMAN contre toi

ZAMAN contre toi gebruikt een politiek conflict tussen twee landen als voorwendsel voor een toenadering. De een tegen de ander, onthullen Niloufar en Yaïr hun ontmoeting, hun vergelijkbare situatie van desoriëntatie in Frankrijk, de kritiek op en het gemis van hun land van herkomst. Populaire liederen, waarover ze zowel kritisch als nostalgisch zijn, worden een politiek, linguïstisch en performatief speelterrein, in een heen-en-weer spel tussen hun moedertaal en het Frans.Tijdens hun residentie bij BUDA zullen Niloufar en Yaïr repeteren als antwoord op de eerste professionele voorstellingen die een paar weken eeder plaatsvonden.

Foto (c): DR
In residentie:
On tour: