Myriam Van Imschoot (BE)

Performance kunstenaar Myriam Van Imschoot organiseerde in mei ’14 in de BUDA-studio’s een lab rond stem en performance. Daarin onderzocht ze wat er gebeurt als performers met hun stem de natuur nabootsen in een stedelijke omgeving. Met geïnteresseerde Kortrijkzanen en een 8-tal podiumkunstenaars gingen ze o.a. vogels observeren en volgden een workshop beat-box o.l.v. Serdi Alici Faki en een sessie stemtechniek o.l.v. Johanna Peine.

Myriam Van Imschoot (BE): What Nature Says

De wereld is naar de haaien en de vogels verspreiden het nieuws! Zo ging het ook in oude dierenfabels. En bij Aristophanes en Walt Disney. Wat vertelt de natuur ons? Myriam Van Imschoot zoekt een antwoord in oude folkmuziek waarin mensen natuurlijke klanken nabootsen. Maar toen zij buiten rondliep, hoorde zij vogels die ‘menselijke’ klanken in hun gezang hadden opgenomen, zoals kettingzagen van houthakkers. In natuurdocumentaires van David Attenborough vond zij nog andere voorbeelden van vogels die klinken als ringtones, grasmaaiers en autoalarmen. Het is tegelijkertijd hilarisch en verontrustend. De dunne scheidingslijn tussen natuur en cultuur verdwijnt. Je gelooft je oren niet!

CREDITS

Concept en regie: Myriam Van Imschoot / Geluidsinstallatie: Fabrice Moinet en Myriam Van Imschoot / Performance en co-creatie: Jean-Baptiste Veyret-Logerias, Anne Laure Pigache, Simon Mayer, Jakob Ampe, Mat Pogo / Licht: Kaaitheater / Productie: Hiros / Co-productie: Kunstencentrum BUDA, Kaaitheater, Pianofabriek / In samenwerking met: Campo, Pact Zollverein / Met steun van: De Vlaamse Gemeenschap

In residentie:
On tour:

Eerdere residenties

Myriam Van Imschoot (BE): What Nature says 23.02.2015 - 02.03.2015 BS Zaal 2