Maria Jerez (ES)

De Spaanse Maria Jerez (° Madrid, 1978) is actief in heel Europa. Haar werk bevindt zich op de grenzen van dans, theater, cinema, architectuur en beeldende kunst. Haar grootste interesse: ‘het onzegbare’.

Ze werkte o.a. samen met Cuqui Jerez, Jerôme Bel, Gary Stevens en Juan Domínguez en is een regelmatige resident bij BUDA Kortrijk; ze creëerde er Ba-Deedly-Deedly-Deedly-Dum Ba-Boop-Be-Doop!, maakte in Budatoren als haar alter ego Alma de Rimel het heerlijke concert Blinking a scream en de visuele performance BLOB.

Maria Jerez (ES): Maria gaat naar school

Voor Maria gaat naar school verlaat Maria de theaterzaal en trekt van januari tot maart ’17 met Gosie Vervloesem en Edurne Rubio een aantal weken naar… school. En wel naar de buurtschool V-TEX in Kortrijk. Want Maria kan wel Spaans en Engels, maar geen Nederlands. En de schoolkinderen kunnen geen Spaans of Engels, maar wél net heel goed Nederlands. Dus waarom zouden zij Maria dat niet aanleren? Maria gaat naar school onderzoekt wat er gebeurt als je de rollen omkeert en de kinderen tot leraar maakt en volwassenen tot leerling. Hoe pakken kinderen ‘taalonderwijs’ aan? En wat gebeurt er als ze niet alleen ‘toonbare’ woorden moeten aanleren, maar ook begrippen als ‘liefde’ of ‘onzichtbaarheid’ of ‘feminisme’? Wat als de klas plots een ruimte wordt van gedeeld ‘niet weten’?

Met bijzondere dank aan de kinderen en leerkrachten van het jongste lager (1ste en 2de lj) en het middelste lager (3de en 4de lj) Buurtschool V-TEX.

      

In residentie:
On tour:

Eerdere residenties

Maria Jerez (ES): Blinking a scream 09.02.2015 - 01.03.2015 Budatoren