Helena Dietrich (DE)

De Duitse design en performance kunstenares Helena Dietrich leeft en werkt in Brussel. Na haar Master in Visuele Communicatie (Merz Academy Stuttgart en Universiteit Portsmouth), volgde ze een onderzoekstraject in a.pass Brussel, een postgraduaat programma voor performance kunsten en scenografie. In haar werk analyseert ze de impact van visuele informatie op identiteit (en dus cultuur) en ontwikkelt ze een nieuwe relatie tot esthetiek. Ze werkt vaak procesmatig en betrekt het publiek als deelnemer op verschillende niveaus. Ze onderzocht hoe een extern representatief beeld invloed uitoefent op de waarneming en aanwezigheid van een lichaam, en hoe de innerlijke waarneming van een lichaam nieuwe vormen of materiële uitdrukkingen van lichamen of omgeving kan creëren.

Helena Dietrich (DE): Elastic Habitat

Voor Elastic Habitat werkt Helena samen met de Nederlandse (tekst- en textiel-) artieste Janneke Raaphorst. Zij creëert vliegende tapijten, vehikels voor fantasie, verhalen en reizen. In haar teksten en textielstukken richt ze zich op transformatie: het verval en de geboorte van materialen. Haar fascinatie voor het leven van materialen resulteert in ‘speels’ textiel dat lijkt te leven: een plastiekzak b.v. die zich uitvouwt tot T-shirt. Als kostuum ontwerpster werkt ze voor uiteenlopende choreografen.

Ze werken voor het eerst bij BUDA. Elastic Habitat verkent het denkbeeldige, onzichtbare en speculatieve lichaam en nodigt uit om de gebruikelijke habitat van je fysieke en virtuele identiteit te verruimen.

Het publiek is welkom in een immersieve installatie, een soort speelplaats waar je in kleine groepjes textielsculpturen kan ‘activeren’ door ze aan te raken of te dragen. Het is een metaforische uitnodiging om ‘onder het vel’ te kruipen en voor één keer het onderscheid tussen ‘zelf’ en ‘ander’ of ‘binnenkant’ en ‘buitenkant’ op te geven – van gevoel naar beweging, via taal over vorm naar materiaal, en terug naar sensatie. De kans om met deze textiele lichamen te spelen opent de ruimte voor kinderlijk plezier en een spontane ontdekking van jezelf en de ander, een ruimte om jezelf in vraag te stellen en te ontdekken via je zintuigen.

Tijdens hun residentie in BUDA bouwen Helena en Janneke diverse test-installaties in samenwerking met een scenograaf, een lichtontwerper, een componist en de BUDA-techniekers.

In residentie:
On tour: