apap: FEMINIST FUTURES

apap - advancing performing arts project is een internationaal netwerk van 11 culturele organisaties uit heel Europa. Het netwerk bestaat sinds 2000. apap is erin geslaagd om een groot aantal kunstenaars te ondersteunen en nieuwe formats te ontwikkelen volgens de veranderende artistieke praktijken en behoeften in de loop der jaren.

Het nieuwe project apap - FEMINIST FUTURES wordt medegefinancierd door het Creative Europe Programme van de Europese Unie en streeft een nog ambitieuzere doelstelling na: krachtige sociale veranderingen teweegbrengen door middel van kunst.

Het hoofddoel van het project is het aanpakken van ongelijkheid in de hedendaagse podiumkunsten en het publiek bewust te maken. Niet alleen kunstenaars, kunstwerken en formats zouden onder deze focus vallen, maar ook het netwerk zelf, elke partner met zijn eigen werkmethoden en relaties, beschouwt zichzelf als object van inspectie onder deze thematische paraplu.

We gebruiken hiervoor de term Intersectioneel Feminisme: verschillende vormen van discriminatie (ras, gender, klasse) met elkaar in verband brengen. Een manier om vormen van overheersing beter te analyseren en te bestrijden.

Wat doet apap gedurende deze vier jaar?

Ondersteuning van 20 kunstenaars op lange termijn: 12 kunstenaars zijn gekozen door de apap-partners. Deze kunstenaars worden nu gevraagd om samen met de partners nog 8 kunstenaars te kiezen om zich bij het project aan te sluiten.

De 12 geselecteerde kunstenaars zijn: Agata Maszkiewicz, Ana Dubljevic, Anne-Lise Le Gac, buren, Chiara Bersani, Harun Morrison/ They are Here, Ingrid Berger Myhre, Milla Koistinen, Naomi Velissariou, Paula Diogo, Sergiu Matis en Tatiana Julien.

Het kunstenaarscollectief dat door BUDA werd voorgesteld is buren. Eind 2012 richtten Oshin Albrecht en Melissa Mabesoone het collectief 'buren' op. Via performances, video’s, teksten, foto’s en installaties bespelen ze ideeën rond gemeenschap, wonen, gender, (kunst-) geschiedenis en neoliberale fantasieën. Ze benaderen deze onderwerpen vanuit verschillende en veelzijdige standpunten, met ironie, humor en een toekomstgerichte verbeeldingskracht.

Er zijn ongeveer 50 coproducties, 100 voorstellingen en 50 residenties gepland van de gesteunde kunstenaars.

5 Everybody's Sisters' Festivals zullen worden bedacht en gerealiseerd door 2 of 3 partnerorganisaties. Terwijl ze samenwerken op het gebied van curatie, productie en PR, zullen ze van elkaar leren en streven naar duurzame productiestructuren. Elk festival verschijnt in twee gelijkaardige maar niet identieke versies in twee steden, de ene na de andere.

Tijdens het Everybody’s Sisters’ Festival wordt op elke partnerlocatie ook een Feminist School georganiseerd. Deze school is opgezet als een uitwisseling van praktijken en kennis tussen partners, kunstenaars en publiek in een niet-hiërarchische, feministische omgeving, en biedt alle deelnemers de kans om nieuwe vaardigheden te verwerven.

Lokale groepen krijgen toegang tot podiumkunsten door middel van 55 projecten die deel uitmaken van het reguliere programma van elke partner. Deze outreach-projecten bieden kunstenaars de mogelijkheid om hun interesses en praktijk in verschillende contexten te plaatsen, met verschillende doelgroepen in contact te komen en met specifieke lokale organisaties samen te werken.

Een leeruitwisseling met de Escola Livre de Dança da Maré in Rio de Janeiro onder leiding van choreografe Lia Rodrigues. Er zullen drie residenties voor apap-kunstenaars worden aangeboden in Rio, en drie Braziliaanse dansers zullen worden uitgenodigd voor een residentie in drie partnerorganisaties.

Een nieuwe cyclus van het mentorprogramma Critical Practice (Made in Yugoslavia), dat jonge critici, schrijvers of schrijvende kunstenaars in staat stelt teksten, artistieke lezingen, korte podcasts, enz. te maken. Twee groepen schrijvers zullen seminaries en workshops bijwonen die worden georganiseerd door apap-partners en partners van het NOMAD dance academy netwerk.

Partners
11 culturele organisaties in Europa:

InSZPer, Warsaw/ Polen
STATION, Belgrade/ Servië
BOULEVARD, ‘s-Hertogenbosch/ Nederland
SZENE Salzburg, Oostenrijk
Teatro Nacional D. Maria II, Lisbon/ Portugal
Centrale Fies, Dro/ Italië
BIT Teatergarasjen, Bergen/ Noorwegen
Reykjavik Dance Festival, Reykjavik/ Ijsland
Maison de la Culture d’Amiens, Amiens/ Frankrijk
Tanzfabrik Berlin, Berlin/ Duitsland
kunstencentrum BUDA, Kortrijk / België

 

www.apapnet.eu