Over BUDA

Kunstencentrum BUDA is een werkplek, een presentatieplatform en een filmhuis.

WERKPLEK

Jaarlijks ontvangen we zo'n 300 kunstenaars of 75 gezelschappen die tijdelijk in Kortrijk komen wonen en werken. Ze overnachten in twee huizen in de stad en werken in een van de 5 studio’s in de Budatoren of 2 theaterzalen in de Budascoop. Een enthousiaste technische en artistieke ploeg medewerkers van BUDA (YES-team)  ondersteunen hen bij de creatie. Wil jij regelmatig getuige zijn van het werk dat kunstenaars bij BUDA maken, word dan compañero! Meld je aan bij famke@budakortrijk.be en wordt een paar keer per maand uitgenodigd in de studio’s en de zalen. Voorwaarde? Je bent bereid om achteraf je ervaring te delen met de kunstenaar(s).

PRESENTATIEPLATFORM

De voorstellingen die (gedeeltelijk) bij kunstencentrum BUDA worden gemaakt zijn op heel veel Europese podia te zien, maar ook in Kortrijk. Kunstencentrum BUDA organiseert hiervoor twee festivals per jaar:

  • NEXT festival (november-december): het internationaal kunstenfestival voor de Eurometropool Lille, Kortrijk, Tournai dat de hartslag van het hedendaags theater en de hedendaagse dans in Europa toont. NEXT is goed voor 71 voorstellingen in 24 dagen. www.nextfestival.eu
  • Everything Matters (juni)

FILMHUIS

Kunstencentrum BUDA is een filmhuis met een dagelijkse programmering van niet commerciële kwaliteitsfilms in drie zalen. Naast een pak nieuwe releases doorspekken we ons programma met tal van bijzonder reeksen:

  • cineMÁS: een week lang recente Spaanstalige films. (i.s.m. Sphinx Gent)
  • Classics restored: ooit was 35 mm koning van de cinema. Vandaag helaas zo goed als verleden tijd… Maar de digitale revolutie gaat verder en oude prints worden terug in ere hersteld. Haarscherp en zonder krassen worden ze digitaal gerestaureerd zoals de grootmeesters ze voor ogen hadden. 
  • Please release me: van de vele duizenden langspelers die er jaarlijks worden gemaakt, komt slechts een klein percentage uiteindelijk in de (Belgische) zalen. Vier filmhuizen bundelen hun krachten en verzamelen steengoede films, zonder Belgische distributeur, die in hun zalen zullen spelen.
  • cineMAATjes: een leuke uitstap met knappe kinderfilms op zondagnamiddag; de interactieve studio Mammoet die kinderen prikkelt om te knutselen, ontdekken en spelen voor of na de film; de mogelijkheid om een verjaardagsfeestje te organiseren op zondag na de filmvertoning van 14:30
  • WinterWonderland: tijdens de koude kerstvakantie toveren we Budascoop om tot een warme en gezellige plek om een (kinderf)filmpje mee te pikken. 
  • Spinrag & JEF Festival: avontuurlijke kinderfilms tijdens de krokusvakantie
Kunstencentrum BUDA werkt met steun van: