PERSBERICHT: Opnieuw record aantal filmbezoekers voor kwaliteitsfilms bij BUDA Kortrijk.

PERSBERICHT: Opnieuw record aantal filmbezoekers voor kwaliteitsfilms bij BUDA Kortrijk.

Voor het vijfde jaar op rij kan kunstencentrum BUDA het jaar afsluiten met een bezoekersrecord. In 2018 kwamen 47.363 filmbezoekers naar Budascoop om er de nieuwste films te ontdekken (t.o.v. 45.444 bezoekers in 2017). Dat is een stijging van ongeveer 17% over vijf jaar (39.400 bezoekers in 2014) en zelfs van 40% over de voorbije 10 jaar (28.614 in 2009). Die stijging heeft veel te maken met een doorgezette publiekswerking én een erg goed aanbod. De films die in 2018 mee voor dit recordpubliek zorgden waren Girl, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri en Beautiful Boy.  

Kunstencentrum BUDA is - naast de grootste werkplek voor kunstenaars in Vlaanderen en festivalorganisator - een arthouse cinema in het centrum van Kortrijk, centraal gelegen op het Buda-eiland, en toont 57 filmvertoningen per week voor een breed publiek.

Lieve Vankeirsbulck, filmprogrammator: “Ondanks een magere (want hete) zomer kende kunstencentrum BUDA een bijzonder succesvol najaar dankzij een aantal topfilms. Het succes van de Belgische film Girl was toonaangevend; reeds 3.848 mensen kwamen de debuutfilm van Lukas Dhont bekijken. Beautiful Boy - van de Belgische regisseur Felix Van Groeningen – was al goed voor 2.309 bezoekers. Beide films staan nog steeds op het filmprogramma. 2018 was een vruchtbaar filmjaar, waarbij ook Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (3.228 bezoekers), Cold War en Call Me By Your Name eerder dit jaar tot de publiekslievelingen hoorden.”

Ook het aantal filmtitels en éénmalige vertoningen blijft stijgen.  Sarah Verzele, communicatieverantwoordelijke: “Omdat er steeds meer films gemaakt en gereleaset worden, breidt BUDA ook het aanbod, dat voornamelijk bestaat uit Europese films en diverse filmspecials, uit. Tegelijk blijft BUDA ook inzetten op (éénmalige) filmevenementen, zoals inleidingen, Q&A’s met regisseurs, acteurs en filmmakers na de film, avant-premières, filmspecials, … . Het succes van de Spaanstalige filmweek cineMás, dat vorig jaar bijna 50% meer bezoekers had in Kortrijk dan het jaar ervoor, bewijst dat ook thematische filmevents gesmaakt worden. Steeds meer filmliefhebbers vinden hun weg naar filmspecials als Classics Restored, met maandelijkse, gerestaureerde filmklassiekers. De vooravondvertoningen om 18u werd sinds september 2018 bovendien uitgebreid naar maandag en dinsdag.”

Kunstencentrum BUDA blijft verder inzetten op een doorgedreven publiekswerking om een diverser en jonger publiek te bereiken. Eef De Lombaerde, publiekswerker: “Het blijven verfijnen van de formule van cineMAATjes werpt zijn vruchten af, want in 2018 kwamen opnieuw 10% meer gezinnen met kinderen naar de kinderfilm op zondagnamiddag en tijdens de vakantieperiodes. In functie van de verjonging wordt momenteel geëxperimenteerd met een filmclubje cinéMOATen, waarbij jongeren zelf een filmavond organiseren en instaan voor de filmkeuze, de omkadering en de promotie. In 2018 startten we met een ploegje jonge filmambassadeurs; kinderen tussen 7 en 13 leiden ongeveer 1 keer per maand zelf een kinderfilm in.”

Kristof Jonckheere, directeur: “BUDA streeft ook naar meer diversiteit in de zalen en startte daarom in 2018 met het traject Scan&Do én stapte mee in het stadstraject ROOTS. Ook dit jaar zullen we opnieuw OKAN-leerlingen verwelkomen om ze te laten proeven van film en het maken van films. Daarnaast ontwikkelden we een filmkampje voor kinderen in armoede en legden in het kader van het project Color Cultuur contact met erg diverse organisaties.”

 

Vooruitblik

In de krokusvakantie kunnen kinderen in Kortrijk en omstreken proeven van theater, dans, muziek én film tijdens het kinderkunstenfestival Spinrag (georganiseerd door Schouwburg Kortrijk). Kunstencentrum BUDA organiseert er – in samenwerking met JEF - het jeugdfilmfestival met dagelijks twee films om 10u30 en twee om 14u30. Op het programma staan tal van avant-premières, maar ook klassiekers met live muziek. Ook tijdens Spinrag kunnen de kinderen in en rond de cinéMammoet spelen en knutselen.

Op zondag 10 maart organiseert BUDA samen met KASK cinema in Gent en Cinea voor het eerst het Classics Restored festival. Gedurende die dag dompelen we het publiek onder in must see gerestaureerde klassiekers. Op zondagochtend is er ontbijtfilm voor de families, met na het ontbijt Slapstick & Animatie Extravaganza, een compilatie van hilarische klassieke kortfilms van Emil Cohl, Frank Moser, Max Fleischer, Buster Keaton & Charles Chaplin. Het namiddag- en avondprogramma wordt half januari bekend gemaakt.

Ook dit jaar organiseert BUDA van 24 t.e.m. 30 april 2019 samen met Sphinx Cinema in Gent de Spaanstalige filmweek cineMás.

Meer info over het filmprogramma vind je op www.budakortrijk.be

 

 

Contact:

Lieve Vankeirsbulck – filmprogrammator – 056/22.10.01 – lieve.vankeirsbulck@budakortrijk.be

Kristof Jonckheere – directeur– 0473/36.46.81 – kristof.jonckheere@budakortrijk.be

Sarah Verzele – communicatieverantwoordelijke – 0476/57.51.88 – sarah.verzele@budakortrijk.be