Vorig jaar zetten Kelly Copper en Pavol Liska NEXT op stelten met een geschift westernstuk in de stijl van Quentin Tarantino. Ooit móést het inventieve duo wel een film maken! Die Kinder der Toten is gebaseerd op de gelijknamige sleutelroman van Nobelprijswinnaar Elfriede Jelinek. Daarin keert een vrouw die overleed in een auto-ongeluk terug, om in een Oostenrijkse cinema geleid door een Nazi-weduwe de doden weer tot leven te wekken.

Zombies en old school horror zijn nooit ver weg in deze eigenwijze filmbewerking! Copper en Liska presenteren Die Kinder der Toten als een stille B-film gedraaid in Super 8-formaat en gespeeld door amateuracteurs. Het Amerikaanse koppel zocht de originele locaties op uit het boek, in de streek waar Jelinek opgroeide, en nam de beroemde Oostenrijkse regisseur Ulrich Seidl als producent in de arm. Het resultaat geeft een geheel eigen draai aan Jelineks klassieker over de ijzige stilte rond Oostenrijks nazi-verleden.

Het New Yorkse Nature Theater of Oklahoma verwierf wereldfaam met epische spektakels als No Dice en Life & Times. Het tweede werk kende tien delen, stuk voor stuk gebaseerd op een telefoongesprek van een vrouw die in het totaal gedurende zestien uur over haar leven vertelt. Na de theaterbühne zoekt het duo nu ook met succes het witte doek op. Die Kinder der Toten ging in februari in première op het Internationale Filmfestival van Berlin, waar de film met een belangrijke FIPRESCI-prijs werd bekroond.

Niet gesproken, Duitse tussentitels, Engelse ondertiteling

€9 / €8 / €8 (-26)