IT 1948, 1u29
Regie: Vittorio De Sica
Italiaans gesproken, Engels ondertiteld

Ladri di biciclette kwam enkele jaren na het einde van de Tweede Wereldoorlog uit. De zoektocht naar de gestolen fiets gidst ons door het naoorlogse landschap, waar de reconstructie al begonnen is. Toch valt de vermoeidheid op die aan elk lichaam lijkt te kleven. De 'man' staat in deze film centraal, maar hij is al bij aanvang een schim die nauwelijks nog keuzes durft maken, en hij tuimelt van gebeurtenis in gebeurtenis. Een bijzondere alledaagsheid werkt deze noodlottigheid echter ook tegen.

Nadat de fiets gestolen wordt, begint het verloren voorwerp de toekomst van een Italiaans gezin te verbeelden. In en doorheen de film rijden talloze fietsen rond waardoor de realiteit een spottend spel lijkt te spelen. Maar deze alledaagsheid spreekt ook een andere taal. Wanneer vader en zoon in het restaurant zitten, vergeten zowel zij als wij heel even de fiets en sluipt het aarzelende geluk van dat ogenblik in de plaats.

De film kijkt ook met de blik van het kind. Die blik kijkt tegelijk vragend naar de vader die het niet meer lijkt te weten, en ergens daaraan voorbij, naar een toekomst die onzeker is maar wel moet en zal komen. (TH)

Gerestaureerd in 2018 door Cineteca di Bologna, Compass Film en Istituto Luce Cinecittà, in samenwerking met Arthur Cohn, Euro Immobilfin en Artédis, in de L’Immagine Ritrovata laboratoria

Reserveren hoeft niet. Je kan de tickets ophalen en betalen aan de filmkassa op de dag zelf.