BE 2017, 1u18
Regie: Ruben Desiere
Roma gesproken, Nederlands en Frans ondertiteld
  • Drama
  • Met: Tomàs Balog, Rastislav Vano, Vladimir Balász en Bartolomej Mroc e.a.

Voorzien van een spade en een pikhouweel graven Tomi, Rasto en Mizu een tunnel naar de kluis van de nationale bank vanuit de opslagruimte van een bloemenwinkel. Onder de bloemenwinkel bestaat een netwerk van tunnels, maar het drietal beschikt niet over een kaart. Een typische heist-film is het echter niet.

Aan Desieres eerste film Cosmos, werd bruusk een einde gemaakt door de arm der wet. Het Gesu-klooster werd brutaal binnengevallen, ontruimt en zijn bewoners weggestuurd, alsook Tomi, Rasto en Mizu. De film eindigde met het gebonk van de politie op de voordeur. De drie lijken nu wraak te nemen in deze nieuwe film waar ze zelf centraal staan en niet hun erbarmelijke leefomstandigheden.

La Fleurière gaat over dromen, illusies, gemiste opportuniteiten en gegrepen kansen. Geen patsers maar (geïmproviseerde) gesprekken waardoor we de Slovaakse Roma-jongeren leren kennen, wat ze belangrijk vinden, hoe zij hun origine zien. Een bijzonder eerlijk en droogkomisch portret in een geheel eigen stijl, hoogst uniek in het Belgische filmlandschap.

Met Q&A na de film door regisseur Ruben Desiere op dinsdag 10 april.