BE 2014, 1u01
Regie: Ruben Desière
Diverse talen, Nederlands ondertiteld

Dicht op de huid gefilmd, volgt Kosmos het gezin van Kevin Mroc, een Roma-familie uit Slowakije die tot eind 2013 in het gekraakte Gesù-klooster in Brussel woonde. In de aanloop naar de ontruiming van het pand maakte de jonge Belgische regisseur Ruben Desiere deze documentaire in combinatie met fictieve elementen.

Niemand heeft werk of geld, het is niet duidelijk hoe het gezin überhaupt overleeft. De uitzichtloosheid van de tijdelijke woonsituatie in het kraakpand wordt prachtig in beeld gebracht. De ontstane patronen, kleuren en het bijgeloof vormen de basis voor een verhaal waarvan de reikwijdte pas duidelijk wordt na volledige overgave aan de details. Fictie en realiteit vloeien naadloos in elkaar over.

Kosmos is gebaseerd op het gelijknamige verhaal van de Poolse schrijver Witold Gombrowicz, waarbij de zoektocht van de personages naar het vinden van betekenis in een chaotische, precaire leefomgeving duidelijk naar voor komt.

'Het zal me moeilijk vallen het verdere verloop van deze geschiedenis te vertellen. Trouwens, ik weet niet of het wel een geschiedenis is. Men kan het nauwelijks een ‘geschiedenis’ noemen, een dergelijk voortdurend… zich opeenhopen en uiteenvallen… van elementen…' - Uit Kosmos van Witold Gombrowicz