• Performance
  • i.k.v.: NEXT festival
  • Volledige programma: vind je hier
  • Tickets: €15 / €13 / €8 (-26) - online

In onze geglobaliseerde samenleving zijn we voortdurend in beweging. We reizen voor het werk of in onze vrije tijd, consumeren producten die gecreëerd worden op andere continenten en veranderen vaker van woonplaats dan welke generatie dan ook. Forces of Nature herbekijkt de fysieke, sociale en ecologische context van onze bewegingen. Waarom maken we ze, wat is hun effect op onze directe en verre omgeving?

Ivana Müller gaat aan de slag met de vijf grondbeginselen van onze beweging: zwaartekracht, traagheid, weerstand, momentum en actie-reactie. Pas deze krachten toe op sociale, politieke en emotionele lichamen en je krijgt een ander perspectief op de wereld rondom ons. Zo staat een groot land voor een zwaarder lichaam en heeft een klein land een lichter en dynamischer gestel. En torst een natie een zwaar verleden met zich mee, dan heeft het een ingrijpender momentum nodig om de loop van de geschiedenis te veranderen.

Forces of Nature volgt de bewegingen van een complex organisme dat is opgebouwd uit vijf dansers, elk met hun eigen energie en ideeën. Samen construeren ze een gedeelde ruimte, een habitat. Uit hun onderhandelingen komen bewegingen voort, uit hun vragen vloeit een score.

Ivana Müller groeide op in Zagreb en Amsterdam. Momenteel woont en werkt ze in Parijs. Haar oeuvre, dat zowel choreografie, theater als andere media omvat, sleepte internationaal meerdere prijzen in de wacht. Op NEXT toont ze dit jaar ook Partituur, een interactief choreografisch spel voor kinderen.

Speeldata

  1. Budascoop Zaal 1