UK 1966, 1u52
Regie: Fran├žois Truffaut
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
  • Drama
  • Met: Julie Christie, Oskar Werner, Cyril Cusack, Anton Diffring e.a.

De aarde, ergens in de toekomst, zucht onder een totalitair regime. Het lezen en bezitten van boeken is verboden en een speciale eenheid, de Brandweermannen, heeft carte blanche om overal binnen te vallen om boeken te verbranden. Een van de Brandweermannen is Guy Montag. Hoewel hij ijverig meehelpt aan de boekverbrandingen begint hij steeds meer te twijfelen aan de zin van zijn werk. De twijfel wordt groter als hij een praatje maakt met zijn buurvrouw, de jonge onderwijzeres Clarisse.

Paul Bekaert duidt in een nabespreking waarom de film actueel is vanuit zijn engagement als mensenrechtenactivist en -advocaat. Vanaf 19u45 ben je vriendelijk uitgenodigd om deel te nemen aan een briefschrijfactie van Amnesty International afd. Kortrijk. 

70 jaar mensenrechten
In 2018 is de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens 70 jaar oud. Vormingplus MZW, Amnesty International afdeling Kortrijk, Vrijzinnig Centrum Mozaïek en Kunstencentrum Buda grijpen deze verjaardag aan om stil te staan bij de mensenrechten anno 2018. Dit doen we concreet aan de hand van twee films. De keuze van de films bepalen we niet zelf, we laten die over aan mensen die actief zijn op het domein van het recht en de mensenrechten. Welke film is inspirerend voor hen? Welke film maakt volgens hen een belangrijk statement over mensenrechten? Na de film gaan we dieper in op de thematiek van de film en de mensenrechten in het algemeen. We koppelen ook terug naar de Belgische situatie. Op 19 oktober vertonen we Woman in Gold en op 9 november Fahrenheit 451 van François Truffaut.

Tip: Tijdens NEXT Festival kan je gratis een levend boek uitlenen in de bibliotheek van Kortrijk. Dit project Time has fallen asleep in the afternoon sunshine van de Noorse kunstenares Mette Edvardsen is geïnspireerd op de film fahrenheit. Meer info via deze link.

I.s.m. Vorming Plus MZW, Amnesty International afdeling Kortrijk, Vrijzinnig Centrum Mozaïek.