CZ 1966, 1u32
Regie: Jiri Menzel
Tsjechisch gesproken, Engels ondertiteld
  • Satire
  • i.k.v.: Classics Restored

Closely Watched Trains is het schoolvoorbeeld van de Tsjechische nouvelle vague. De beruchte filmstroming die monddood werd gemaakt na de mislukte Praagse lente. Een stroming die kritiek, humor, surrealisme wist te combineren en leidde tot waanzinnige films. Closely Watched Trains is daar geen uitzondering in. Bijzonder geestig, maar ook maatschappijkritisch.

Milos treedt, zoals dat gaat, in de voetsporen van zijn vader en wordt stationschef. Milos is echter een kluns en nog meer in de liefde. Zijn gestuntel en seksuele ontwaking is in schril contrast met het strikt gedisciplineerd regime dat aan de orde is door de Duitse bezetting. We bevinden ons middenin Wereldoorlog II. Te midden zijn opleiding, zijn verliefde fratsen raakt hij ook nog eens betrokken bij een complot om een Duitse trein op te blazen.

De film won in 1966 de Oscar voor de Beste Buitenlandse Film. Jiri Menzel, het icoon van de Tsjechische cinema overleed in september dit jaar. Als ode presenteren we een gerestaureerde versie van deze unieke film. Kom en (her)ontdek deze parel.