Myriam Van Imschoot en Christine De Smedt (BE)

Myriam Van Imschoot (1969) is een Brusselse performance-kunstenares die sinds 2006 in verschillende media werkt, met veel aandacht voor de stem. Haar werk wordt gesteund door Pianofabriek, Kaaitheater, Campo, BUDA en komt nationaal en internationaal tot stand. What Nature Says (uitgeroepen tot een van de beste voorstellingen in 2015 door Esiystys) betekende haar internationale doorbraak. Deze voorstelling was in BUDA te zien tijdens BudaVista#6 - We Love Radio (2015) en daarin imiteren 5 vocalisten, afkomstig uit pop, noise en andere vocale genres met hun stem de klanken van natuurgebieden in crisis. Daarnaast werkte ze  ook al met folklore, met name jodelen. Met Christine De Smedt werkte ze eerder al samen voor haar debuut-voorstelling Pick up Voices (2007) en de Summer Intensive SI (2010).

Christine De Smedt (1963) haar artistiek werk situeert zich tussen dans/performance, choreografie en coördineren, organiseren en cureren van artistieke projecten. Naast solo-werk, maakte ze van 1991 tot 2012 deel uit van de compagnie les ballets c. de la b., werkte voor verschillende jaren samen met Meg Stuart - Damaged Goods (1995-1999) en ook met Mårten Spångberg, Mette Edvardsen, Philipp Gehmacher, Vladimir Miller, Jan Ritsema, Myriam Van Imschoot, Xavier Le Roy, en vele andere. In 2014 presenteerde ze samen met Bojana Cvejic ‘spatial confessions’ in de Turbine Hall in Tade Modern. 

Splash!, de participatieve voorstelling waarvoor performance-kunstenares Myriam Van Imschoot en choreografe Christine De Smedt de handen in elkaar slaan, neemt het zwembad als uitgangspunt en de daar aanwezige routines en praktijken. Gevoed door hun interesses voor klank en choreografie, bouwen ze in deze biotoop, met zijn eigen architectuur, akoestiek en democratische dynamiek, een zich traag ontvouwende, poëtische diorama-voorstelling met een honderdtal deelnemers in het sop. Van watergewenningsklas, baantjes zwemmen en waterpret tot strak waterballet: Splash! zoekt in herkenbare taferelen niet alleen een alledaagse poëzie maar ook een vinnige allegorie voor een samenleving op drift.

De voorstelling komt tot stand in dialoog met een 'gast'zwembad en verloopt via vooronderzoek, workshops en laboratoria, met de steun van lokale verenigingen uit de sport-, recreatie- en welzijnssector. 

In residentie: