Zalen en studio’s

Kunstencentrum BUDA huurt voor zijn werking zalen en studio’s in de Budascoop en de Budatoren van het Autonoom Gemeentebedrijf Buda.

Budascoop heette vroeger ‘Pentascoop’ (‘pentè’: vijf en ‘skopeo’: kijken naar), een cinéma waar je dus op 5 vijf plekken (schermen, zalen) kon ‘kijken naar’. Het was daarmee de eerste ‘multiplex-cinéma’ van vijf zalen in België. De eerste steen werd in april 1974 gelegd in een ontwerp van Degeyter & Demeyere en in opdracht van de familie Bert.

PODIUMZALEN:

In 2006 werden de twee grootste filmzalen (op de bovenste etage) gerenoveerd en omgebouwd tot podiumzalen (zaal 1 en 2). Beneden bevinden zich nog steeds 3 filmzalen (zaal 1, 2, 3).

De podiumzalen zijn in eerste instantie bedoeld voor creatie. Daarmee neemt kunstencentrum BUDA een redelijk unieke positie in als werkplek in Vlaanderen (en bij uitbreiding ver daarbuiten). Er zijn namelijk niet zoveel podiumwerkplaatsen waar artiesten de kans krijgen om langer dan een week in een goed uitgeruste zaal te werken. De podiumzalen worden in eerste instantie ingezet voor belangrijke technische residenties (waarbij uitgebreid gewerkt wordt op licht, geluid en/of decor) en voor afmonteerperiodes waarbij voorstellingen in het licht van een nakende première ‘geassembleerd’ en afgewerkt worden.

De podiumzalen worden ook ingezet voor de presentatie van de voorstellingen die bij kunstencentrum BUDA gemaakt worden. Vaak is dat niet in het kader van een festival (Buda Vista, Kortrijk Congé, NEXT…), maar soms ook in een programma rond één specifiek thema (‘What’s the matter with Money’ – ‘What’s the matter with Politics’ enz…). Jaarlijks komen zo’n 20.000 toeschouwers genieten van één van de activiteiten (excl film) die hier op touw gezet worden: dansvoorstellingen, lezingen, Buda Libres etc…

  •      Budascoop, Zaal 1 (BS1)

     (foto’s)

     Zaal 1 is de grootste en heeft een vaste tribune van 280 zitjes. Het speelvlak gaat van 19m breed vooraan tot 13,5m breed achteraan en is 11m diep. De zaal heeft een opvallend goede akoestiek en een warm      gevoel.

  •      Budascoop, Zaal 2 (BS2)

     (foto’s)

     Zaal 2 is de meest flexibele van de podiumzalen en heeft geen vaste tribune. Er is een ‘open speelvlak’ van 15,5m op 15,5m. Er kan desgewenst in diverse richtingen gespeeld worden of rondom rond. Er kan        ook een frontale opstelling gemaakt worden met een tribunen van maximaal 100 zitjes.

FILMZALEN

De filmzalen worden permanent ingezet als arthouse cinéma. Kortrijk is daarmee, naast Antwerpen, Brugge, Brussel en Gent één van de weinige Vlaamse steden die in het centrum van de stad nog een dagelijks, niet-commercieel filmaanbod heeft. Dagelijks zijn er drie tot negen vertoningen. Naast het ‘reguliere’ programma, zijn er veel ‘specials’: maandelijkse ‘Cinémaatjes’ voor kinderen en volwassenen, regelmatige namiddagvertoningen voor senioren en andere thuisblijvers, vaste reeksen (‘Cult’, ‘Hollywood Revisited’) en tal van vertoningen in samenwerking met andere partners. Er worden jaarlijks zo’n 200 filmtitels gedraaid tijdens 1.700 vertoningen voor zo’n 40.000 toeschouwers.

  •      Budascoop, Zaal 3 (BS3)

     (foto’s)

     Zaal 3 is de grootste filmzaal en heeft 150 zitjes. De zaal is uitgerust met digitale projectie, maar de oudere 35mm-projector doet ook nog dienst.

  •      Budascoop, Zaal 4 (BS4)

     (foto’s)

     Zaal 4 heeft 90 zitjes en is uitgerust met digitale projectie en een 35 mm-projector.

  •      Budascoop, Zaal 5 (BS5)

     (foto’s)

     Zaal 5 heeft 50 zitjes en is uitgerust met digitale projectie. Deze zaal is ideaal voor kleine presentaties of lezingen.

 

STUDIO'S

Budatoren heette vroeger ‘Tacktoren’ en maakte deel uit van de Brouwerij Tack. In ‘de kleinen Tack’ (er was nog een grotere Tacktoren in de Handboogstraat) werd tot 1962 de Orta-pils gekoeld en bewaard. De stad Kortrijk kocht de toren (een ontwerp van architect Gernay) aan in 1977. Tussen 1994 en1998 verbouwden architecten Stéphane Beel & Lieven Achtergael de brouwerijtoren om tot een productieplatform voor hedendaagse podiumkunsten. Er zijn in totaal zes studio’s, waarvan er één één permanent ingezet wordt als studio voor Passerelle – platform voor jonge dans (BT2) en één gebruikt wordt als kantoor voor Theater Antigone (BT4). De andere studio’s worden hoofdzakelijk ingezet als werkplek voor podiumkunstenaars uit binnen- en buitenland die tijdelijk bij kunstencentrum BUDA komen werken aan hun nieuwe creaties.

Eigenlijk is de huidige Budatoren dus nog altijd een ‘gistingstoren’, maar nu voor artistieke processen. Jaarlijks komen ongeveer 150 professionele kunstenaars (= een 45-tal gezelschappen) gedurende gemiddeld 3 weken werken in Kortrijk.

  • Budatoren, Studio 0 (BT0)

     (foto’s)

     Gelijkvloerse verdieping. Betonnen vloer. Grote kantelramen aan de zijkant.

     Afmetingen;  L 17m x B 8,5m x H 4,4m

  • Budatoren, Studio 1 (BT1)

      (foto’s)

      Eerste verdieping. Zwevende vloer. De ruimste studio voor dans.

      Afmetingen; L 17m x B 8m x H 4m

  • Budatoren, Studio 3 (BT3)

     (foto’s)

     Derde verdieping. Zwevende vloer. De donkerste studio.

     L 13m x B 8m x H 3,7m

  • Budatoren, Studio 5 (BT5)

     (foto’s)

     Vijfde verdieping. Zwevende vloer. De studio met het meeste daglicht, maar de kleinste oppervlakte. Ideaal voor onderzoeksresidenties of individuele residenties.

     L 10m x B 8,5m x H 4,9m