Over BUDA

Kunstencentrum BUDA is een werkplek, een presentatieplatform en een filmhuis.

Werkplek:
Jaarlijks ontvangen we ruim 150 kunstenaars of zo’n 40 à 45 gezelschappen die tijdelijk in Kortrijk komen wonen en werken. Ze overnachten in twee huizen in de stad en werken in de studio’s in de Budatoren of zalen in de Budascoop. Een enthousiaste technische en artistieke ploeg medewerkers van BUDA ondersteunen hen hen bij de creatie. Over de middag zorgen Kortrijkse vrijwilligers voor een lichte lunch met broodjes, slaatjes en soep. Wil jij regelmatig getuige zijn van het werk dat kunstenaars bij BUDA maken, word dan Companero! Meld je aan bij kristof@budakortrijk.be en wordt een paar keer per maand uitgenodigd in de studio’s en de zalen. Voorwaarde? Je bent bereid om achteraf je ervaring te delen met de kunstenaar(s).

Presentatieplatform:
De voorstellingen die (gedeeltelijk) bij kunstencentrum BUDA worden gemaakt zijn op heel veel Europese podia te zien. In 2015 werden 553 voorstellingen vertoond van producties die bij BUDA werden gemaakt. Maar ook in Kortrijk zijn ze te zien. Kunstencentrum BUDA organiseert hiervoor een viertal festivals per jaar:

  •     Buda Vista: een avontuurlijk meerdaags festival dat voornamelijk werk toont uit de Buda studio’s en zalen (voorjaar én najaar).
     
  •     NEXT Festival: hét internationaal kunstenfestival voor de Eurometropool Lille, Kortrijk, Tournai dat de hartslag van het hedendaags theater en de hedendaagse dans in Europa toont. NEXT is goed voor 90 voorstellingen in 15 dagen tijd (tweede helft november). NEXT organiseren we samen met de bevriende huizen uit Kortrijk (Schouwburg), Doornik (Maison de la Culture) en Noord-Frankrijk (Espace Passolini, La Rose des Vents en Le Phénix). De volgende editie vindt plaats van 9 t.e.m. 25 november 2017. 

 

Filmhuis:
Kunstencentrum BUDA is een filmhuis met een dagelijkse programmering van niet commerciële kwaliteitsfilms in drie zalen.
Naast een pak nieuwe releases doorspekken we ons programma met tal van bijzonder reeksen:

  • Focus Franse Film, CineMÁS: een week lang recente respectievelijk Franstalige en Spaanstalige films;

  • Kinderfilms tijdens de Krokusvakantie: Dankzij de samenwerking met Spinrag en Het Jeugdfilmfestival presenteren we tig kinderfilms tijdens de Krokusvakantie;

  • Hollywood Revisited: Hollywood Revisited is een reeks met films die weliswaar geproduceerd zijn in het grootste bordeel van de filmindustrie, maar tegelijk tegen de haren instrijken en bijzonder bezienswaardig zijn!
  • Cinemaatjes: een leuke maandelijkse uitstap met knappe kinderfilms; de interactieve studio Mammoet die kinderen prikkelt om te knutselen, ontdekken en spelen voor of na de film; een ontbijt op zondagochtend om 09:00 voor de filmvertoning van 10:00; de mogelijkheid om een pannenkoekenfeestje te organiseren op woensdag/zondag na de filmvertoning van 14:00;
  • Classics Restored: ooit was 35 mm koning van de cinema. Vandaag helaas zo goed als verleden tijd… Maar de digitale revolutie gaat verder en oude prints worden terug in ere hersteld. Haarscherp en zonder krassen worden ze digitaal gerestaureerd zoals de grootmeesters ze voor ogen hadden. Nieuw sinds oktober 2014!
  • Please Release Me: Van de vele duizenden langspelers die er jaarlijks worden gemaakt, komt slechts een klein percentage uiteindelijk in de (Belgische) zalen. Vier filmhuizen KASK Cinema (Gent), Kunstencentrum Buda (Kortrijk), Cinema ZUID (Antwerpen) en Cinema ZED (Leuven) bundelen hun krachten en verzamelen steengoede films, zonder Belgische distributeur, die in hun zalen zullen spelen. Eén nieuwe titel per maand.

Kunstencentrum BUDA werkt met steun van:

 

BTW-nummer vzw kunstencentrum BUDA: BE0869.749.312