cineMás 2017

cineMás 2017

Bienvenidos de nuevo! Sphinx (Gent) en BUDA (Kortrijk) zijn klaar voor een nieuwe editie van cineMÁS en openen voor het tweede jaar op rij met de grote winnaar van de Goya’s (a.k.a. de Spaanse Oscars). Een openingsfilm om Ustedes tegen te zeggen: ‘Tarde para la ira’.

Je hoort het al: never change a winning team. BUDA en Sphinx Cinema bundelen opnieuw de krachten en ditmaal zelfs effectief met een filmweek die volledig gelijktijdig loopt. Zoals steeds mag je je verwachten aan een zorgvuldige selectie die focust op de Spaanstalige filmindustrie. We merken daarbij enkele nieuwe trends op en leggen zoals steeds de nadruk op onafhankelijke cinema, met titels die vol lof door internationale critici en publiek werden ontvangen.

Met een opvallend groot aanbod aan Spaanse films, dat zich tevens vertaalt naar ons programma, durven we onszelf de vraag stellen: komt de Spaanse filmindustrie opnieuw tot leven na een crisis? In tegenstelling tot de Italiaanse markt, die het vanaf 1980 zwaar te verduren kreeg, was er in de Spaanstalige cinema in de afgelopen periode sprake van een kwaliteitsboost. En waar dat tot nog toe vooral resulteerde in spraakmakende, actuele en fijnzinnige cinema uit Latijns-Amerika, wordt Spanje zelf ook opnieuw een grote speler, die internationale erkenning geniet en zelfs mee dingt in belangrijke competities. Anderzijds leveren Mexico, Chili en Argentinië zoals steeds krachtige bijdrages. Voor het eerst staat er ook een film uit Panama op ons programma: ‘Kenke’.

Meer nieuws: omdat we de rijke catalogus Spaanstalige filmklassiekers niet uit het oog willen verliezen, zetten we dit jaar een gerestaureerde classic op het programma, ‘El Sur’, een delicaat meesterwerk. Naar goede gewoonte zetten we ten minste één documentaire op het programma: ‘La Chana’, over een van de grootste flamencodanseressen aller tijden.

Aan onze trouwe en kersverse bezoekers: fijn dat jullie erbij zijn.

Geniet van cineMÁS 2017! Hasta pronto!

Je kan de folder hier online raadplegen. 

Iván, Paco, Koko en Luisito, Alberto, Pedro: allen zijn ze verbonden door een…

Lees meer

In de jaren ‘60 en ‘70 staat ‘La Chana’ bekend als een van de grootste flamencodanseressen.

Lees meer

In 2004 verliest een Chileense rechter de voogdij over haar drie dochters door haar geaardheid. Dit voorval ligt aan de grondslag…

Lees meer